Melvin Calvin Kimdir, Melvin Calvin Hayatı Biyografi
ABD’li biyokimyacı. Fotosentez olayındaki kimyasal tepkimeleri açıklayarak, bitkilerin yaşamında temel rol oynayan kimyasal süreçlerin anlaşılmasına ışık tutmuştur.
8 Nisan 1911’de Minnesota Eyaleti’nin St. Paul kentinde doğdu. 1931’de Michigan Madencilik ve Teknoloji Okulundan diplomasını, 935’de Minneso- to Üniversitesinden doktora derecesini aldıktan sonra İngiltere’ye giderek iki yıl kadar Manchester Üniversitesinin kimya bölümünde çalıştı. 1937’de ABD’ye dönerek Berkeley’deki California Üniversitesinin kimya bölümünde öğretim üyesi olarak göreve başladı, 1947’de de profesörlüğe yükseltildi.
Öğretim görevinin yanı sıra, 1946-1980 arasında aynı üniversiteye bağlı Lawrence Radyasyon Laboratuvarında biyo dinamik kimya bölümünün yöneticiliğini yürüten Calvin, ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne ve Londra’daki Royal Society’ye üye seçilmiş, özellikle fotosenteze ilişkin çalışmaları pek çok ulusal ödül dışında 1961’de Nobel Kimya Ödülü ve 1964’de Royal Society’nin Davy madalyasıyla ödüllendirilmiştir.
Yeşil bitkilerde yaşamın temel süreci olan fotosentez olayı, ışık enerjisi, karbon dioksit ve suyun karbonhidratlara dönüşmesiyle sonuçlanan bir dizi kimyasal tepkimeye dayanır. Bu süreçte, başlangıç ürünü olan karbon dioksitten son ürün olan glikoza dek uzanan tepkime zincirindeki ara basamakların saptanmasında en büyük pay, California Üniversitesinde Calvin’in başkanlığında çalışan bir araştırma grubunundur.
İncelemelerini yeşil tatlısu yosunlarından Chlorella üzerinde sürdüren Calvin, tepkime zincirinin belli bir yerinde tepkimenin gelişmesini durdurarak ara bileşikleri tanımlayabileceğini ve karbon dioksitteki karbon atomunun yerini işaretleyerek dönüşüm basamaklarını izleyebileceğini düşündü. Karbonun radyoaktif izotopu olan ve kendiliğinden ışın yayan karbon 14’ün yeri Geiger sayacıyla belirlenebildiğinden, böyle bir araştırmada en uygun yöntem 14C – kullanmaktı. Nitekim Calvin ve arkadaşları, radyoaktif karbon dioksit emmiş hücre özütlerini kâğıt kromatografisiyle inceleyerek, radyoaktif karbonlu glikoza varıncaya dek hangi ara bileşiklerin oluştuğunu gözlemlemeyi başarmışlardı.